Americký sen (107)

26. 07. 2017 22:08:56
Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. O Laplaceovi, auto-otroctví a znovu-vynalézání kola. Javorová Vyhlídka, 3. října 2006.
Znovu Ahoj Ingrid, Franto a Vašku, teď už mě nechytnou! V posledních 12 měsících jsem nemohl psát kvůli zlé karmě. Když se člověk na něco soustředí, není dobré se rozšiřovat, aby „elektrický náboj“ myšlení nevyprchal. Před nějakou dobou mně napadlo, že schopnost řešení není zvláštní „talent“ jedince, naopak, jenom řemeslo jako každé jiné. Jako zkoušku napsal jsem několik výpočtů, část výpočtu ojnice na parní lokomotivu jste viděli (ačkoliv jsem nedostal práci návrháře parní lokomotivy AT5). Výpočty mě povzbudily a svedly k myšlení, že bych mohl vyřešit cokoliv: Fermatův poslední teorém? Příliš snadné. Musel jsem si dát pozor na příklad francouzského matematika Laplacea, protože je zcela možné, že člověk dosáhne to, co si vytyčil. Laplace pocházel z velmi chudé rodiny. Navzdory svým počátkům, Laplace byl ctižádostivý a sebevědomý v takovém rozsahu, že se rozhodl zvládnout největší, nejobtíženější otázku v dějinách lidstva. V jeho době (kolem Francouzské revoluce) se věda točila kolem Isaaca Newtona, zvláštně pak jeho teorie přitažlivosti těles. Newton vyřešil otázku přitažlivosti mezi dvěma tělesy. Navzdory letům úsilí nemohl však vyřešit stejnou otázku pro tři tělesa: to je známo jako „problém tří těles“. Laplace se rozhodl, že se nebude piplat se třemi tělesy. Namísto toho se dal do řešení přitažlivosti (a pohybu) všech těles ve vesmíru. Za rok byl hotov (teorie spádnic, Lambda operátor Δ ...).

Co bych já vyřešil? Muselo by to být něco užitečného, protože je snadnější zneužít teoretické výsledky než použít. Muselo by to být něco, co by nakoplo naše přátele z Bohémského Hájku (znáte tu bublinu v Sonomském okrese Californie? Kde se schází Bohémský spolek – myslím v červenci každého roku – aby se nažrali, teploušili, drogovali, obětovali Velké Bohémské sově: ono, naši vážení představitelé křováci, Clintové a jim podobní) ... Nebojte se, ještě jsem se nepomátl. Tak jsem se rozhodl znovu – vynalézt kolo a znovu–vynalézt jízdní kolo. V angličtině se říká „Do not re–invent the wheel“ jako slovní obrat pro úplnou ztrátu času a úsilí: což mě jenom utvrdilo o správnosti mého výběru. Podle mého názoru je jenom jedna nepostradatelná část moderního otroctví: automobilová doprava. Jízdní kolo není hrozbou, protože je příliš pomalé, má malý dosah a žádné pohodlí. Navíc závisí na autech, kvůli síti cest. To vše se dá změnit. Kdo může cestovat alespoň 2x rychleji se stejným úsilím, celý den, když si přeju, pohodlně a bez cesty! Se stejným množstvím materiálu a výrobních nákladů. Teď si myslíte, že jsem se pomátl. Však počkejte, holenkové. Nebudu říkat hop, zatím jsem přeskočil jenom na papíře.

Technické bajky jsou jenom v pozadí života. Zaberou přibližně 5 hodin týdně. Většina času jde na vydělávání peněz a přípravu na další den : oprava a údržba aut, motorek a podobných samohybů, samokopů, samoplacatičů. Naštěstí máme malé úlevy z nákladů : Luisa je odměřená (graduovaná) matematička (práci zatím nemá), Destiny je z domu pryč a téměř soběstačná. Tady ještě máte několik bodlin z dikobraza. Vytáhl jsem je z nosů Aiko a Saki. Nevím jak ty bodliny pracují. Když se na ně pozorně díváš, viditelně se zavrtávají do těla. Zdraví vás Václav
Autor: Bohdan Koverdynský | středa 26.7.2017 22:08 | karma článku: 15.48 | přečteno: 259x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 7.57 | Přečteno: 176 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 6.50 | Přečteno: 256 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 888 |

Alena Bures

Recenze: Jan Jílek - Ředitel a hydra- audiokniha

Druhořadý kouzelník s pedagogickým vzděláním, který nesnáší děti. Ideální kvalifikace na ředitele kouzelnické školy, nemyslíte?

17.3.2024 v 21:24 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 332

Bezpečnostní analytik a občasný publicista.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...