Americký sen (107)

26. 07. 2017 22:08:56
Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. O Laplaceovi, auto-otroctví a znovu-vynalézání kola. Javorová Vyhlídka, 3. října 2006.
Znovu Ahoj Ingrid, Franto a Vašku, teď už mě nechytnou! V posledních 12 měsících jsem nemohl psát kvůli zlé karmě. Když se člověk na něco soustředí, není dobré se rozšiřovat, aby „elektrický náboj“ myšlení nevyprchal. Před nějakou dobou mně napadlo, že schopnost řešení není zvláštní „talent“ jedince, naopak, jenom řemeslo jako každé jiné. Jako zkoušku napsal jsem několik výpočtů, část výpočtu ojnice na parní lokomotivu jste viděli (ačkoliv jsem nedostal práci návrháře parní lokomotivy AT5). Výpočty mě povzbudily a svedly k myšlení, že bych mohl vyřešit cokoliv: Fermatův poslední teorém? Příliš snadné. Musel jsem si dát pozor na příklad francouzského matematika Laplacea, protože je zcela možné, že člověk dosáhne to, co si vytyčil. Laplace pocházel z velmi chudé rodiny. Navzdory svým počátkům, Laplace byl ctižádostivý a sebevědomý v takovém rozsahu, že se rozhodl zvládnout největší, nejobtíženější otázku v dějinách lidstva. V jeho době (kolem Francouzské revoluce) se věda točila kolem Isaaca Newtona, zvláštně pak jeho teorie přitažlivosti těles. Newton vyřešil otázku přitažlivosti mezi dvěma tělesy. Navzdory letům úsilí nemohl však vyřešit stejnou otázku pro tři tělesa: to je známo jako „problém tří těles“. Laplace se rozhodl, že se nebude piplat se třemi tělesy. Namísto toho se dal do řešení přitažlivosti (a pohybu) všech těles ve vesmíru. Za rok byl hotov (teorie spádnic, Lambda operátor Δ ...).

Co bych já vyřešil? Muselo by to být něco užitečného, protože je snadnější zneužít teoretické výsledky než použít. Muselo by to být něco, co by nakoplo naše přátele z Bohémského Hájku (znáte tu bublinu v Sonomském okrese Californie? Kde se schází Bohémský spolek – myslím v červenci každého roku – aby se nažrali, teploušili, drogovali, obětovali Velké Bohémské sově: ono, naši vážení představitelé křováci, Clintové a jim podobní) ... Nebojte se, ještě jsem se nepomátl. Tak jsem se rozhodl znovu – vynalézt kolo a znovu–vynalézt jízdní kolo. V angličtině se říká „Do not re–invent the wheel“ jako slovní obrat pro úplnou ztrátu času a úsilí: což mě jenom utvrdilo o správnosti mého výběru. Podle mého názoru je jenom jedna nepostradatelná část moderního otroctví: automobilová doprava. Jízdní kolo není hrozbou, protože je příliš pomalé, má malý dosah a žádné pohodlí. Navíc závisí na autech, kvůli síti cest. To vše se dá změnit. Kdo může cestovat alespoň 2x rychleji se stejným úsilím, celý den, když si přeju, pohodlně a bez cesty! Se stejným množstvím materiálu a výrobních nákladů. Teď si myslíte, že jsem se pomátl. Však počkejte, holenkové. Nebudu říkat hop, zatím jsem přeskočil jenom na papíře.

Technické bajky jsou jenom v pozadí života. Zaberou přibližně 5 hodin týdně. Většina času jde na vydělávání peněz a přípravu na další den : oprava a údržba aut, motorek a podobných samohybů, samokopů, samoplacatičů. Naštěstí máme malé úlevy z nákladů : Luisa je odměřená (graduovaná) matematička (práci zatím nemá), Destiny je z domu pryč a téměř soběstačná. Tady ještě máte několik bodlin z dikobraza. Vytáhl jsem je z nosů Aiko a Saki. Nevím jak ty bodliny pracují. Když se na ně pozorně díváš, viditelně se zavrtávají do těla. Zdraví vás Václav
Autor: Bohdan Koverdynský | středa 26.7.2017 22:08 | karma článku: 15.48 | přečteno: 259x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 6.88 | Přečteno: 98 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 129 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 192 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 332

Bezpečnostní analytik a občasný publicista.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...